Rastlinné steroly
Rastlinné steroly (fytosteroly) sú štruktúrne podobné molekuly cholesterolu nachádzajúce sa v bunkových membránach rastlín. Najčastejšie ide o sitosterol, kampesterol a stigmasterol. Vďaka svojej podobnosti s cholesterolu sú schopné konkurovať pri vstrebávaní v črevách a znižovať tak množstvo absorbovaného cholesterolu¹.
Prečo sú rastlinné steroly dôležité?
- Znižovanie LDL cholesterolu: Pri dennom príjme 2–3 g fytosterolov sa LDL cholesterol znižuje v priemere o 8–10 %².
- Kardiovaskulárna prevencia: Nižšie LDL hodnoty sú späté s menším rizikom koronárnych ochorení³.
- Prírodná alternatíva: Skvelá voľba pre tých, ktorí hľadajú doplnkovú stratégiu k diétam a liekom.
Hlavné zdroje
- Rastlinné oleje: repkový, kukuričný, slnečnicový⁴.
- Orechy a semená: pistácie, para orechy, tekvicové semienka⁴.
- Obohatené potraviny: margaríny, jogurty alebo nápoje s pridanými fytosterolmi⁵.
Ako ich efektívne užívať?
- Dávka: 2–3 g denne (napr. 2 lyžice obohateného margarínu)².
- Čas užitia: Spolu s hlavným jedlom, aby sa čo najlepšie využil mechanizmus konkurencie pri vstrebávaní lipofilických zložiek.
¹ Jones P.J.H., AbuMweis S.S. “Phytosterols as functional food ingredients: linkages to cardiovascular disease and cancer.” Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2009;12(2):147–151.
² Demonty I. et al. “Continuous dose–response relationship of the LDL-cholesterol–lowering effect of phytosterol intake.” J Nutr 2009;139(2):271–284.
³ Baumgartner S. et al. “Effects of phytosterols on cholesterol metabolism.” Curr Opin Lipidol 2000;11(4):387–398.
⁴ Gylling H. et al. “Plant sterols and plant stanols in hypercholesterolaemia and prevention of cardiovascular disease.” Atherosclerosis 2014;232(2):346–360.
⁵ Clifton P.M. et al. “Effect of a phytosterol-enriched margarine on serum lipids in moderately hypercholesterolaemic subjects.” Eur J Clin Nutr 2004;58(10):1399–1407.