Energetická bilancia
Energetická bilancia je pomer medzi energiou prijatou v potrave (kalórie z tukov, sacharidov, bielkovín) a energiou vynaloženou na bazálny metabolizmus, fyzickú aktivitu a termoreguláciu. Vyjadruje sa vzorcom:
Energetická bilancia = Prijatá energia - Vynaložená energia
Prečo je energetická bilancia dôležitá?
- Kontrola telesnej hmotnosti: Dlhodobý kladný zostatok (príjem > výdaj) vedie k priberaniu, záporný (príjem < výdaj) k chudnutiu¹.
- Zdravotné riziká: Nerovnováha je spojená s obezitou, metabolickým syndrómom a kardiovaskulárnymi ochoreniami².
- Optimalizácia výkonu: Športovci a aktívni jedinci potrebujú presné nastavenie energetickej bilancie pre regeneráciu a výkon³.
Kľúčové komponenty
- Bazálny metabolizmus (BMR) – energia potrebná na udržanie základných životných funkcií⁴.
- Termický efekt potravy (TEF) – energia vynaložená na trávenie a vstrebávanie živín⁵.
- Fyzická aktivita – od spontánnej NEAT (non-exercise activity thermogenesis) až po cielený tréning⁶.
Ako dosiahnuť vyváženú energetickú bilanciu?
- Kalorický denník: Sledujte príjem cez aplikácie či tabuľky.
- Monitorovanie výdaja: Používajte nositeľné zariadenia na odhad výdaja energie.
- Úprava zloženia stravy: Vyvážený pomer makroživín podporuje stabilnejšiu energiu a pocit sýtosti⁷.
¹ Hill J.O., Peters J.C. “Environmental contributions to the obesity epidemic.” Science 1998;280(5368):1371–1374.
² Hall K.D. et al. “Quantification of the effect of energy imbalance on bodyweight.” Lancet 2011;378(9793):826–837.
³ Jeukendrup A., Gleeson M. Sport Nutrition: An Introduction to Energy Production and Performance. Human Kinetics; 2010.
⁴ Mifflin M.D. et al. “A new predictive equation for resting energy expenditure in healthy individuals.” Am J Clin Nutr 1990;51(2):241–247.
⁵ Schutz Y. “Thermic effect of food and obesity: a critical review.” Nutr Metab 2006;3:23.
⁶ Levine J.A. “Non-exercise activity thermogenesis (NEAT): environment and biology.” Am J Physiol Endocrinol Metab 2004;286(5):E675–E685.
⁷ Rolls B.J. “The role of energy density in the overconsumption of fat.” J Nutr 2000;130(2S Suppl):268S–271S.