+421 950 452 304
info@uzdravtelo.sk
|
Nezabudnite ma sledovať na sociálných sieťach.
@uzdrav_telo
@uzdravtelo

Je pitie zelerovej šťavy liek?

| 26. januára 2022
| 26. januára 2022 |
Odhad. prečítania: 7 minút
Zdieľajte tento článok
Zelerová šťava a jej účinkly

Možno si pamätáte na veľký ošiaľ zo stopkového zeleru pred niekoľkými mesiacmi. Tisíce ľudí zdieľali svoju každennú rutinu v podobe pitia zelerovej šťavy a tvrdili, že im to zmenilo život.

Je však zelerová šťava naozaj taká účinná?

Pomáha pitie zelerovej šťavy pri chronických chorobách?

V tomto článku sa pozrieme na to aké zdravotné prínosy poskytuje zelerová šťava a ako pomohla mne.

Nutričné hodnoty zeleru

1 šálka nasekaného zeleru poskytuje:

14 kalórií
0,7 g bielkovín
0,2 g tuku
3 g sacharidov
1,6 g vlákniny
0 miligramov cholesterolu
0,2 mg železa
263 mg draslíka
0,1 mg zinku
30 mikrogramov vitamínu K

Zdravotné prínosy zelerovej šťavy

Hydratácia

Zelerová šťava obsahuje 95% vody a preto by nemalo byť prekvapením, že zeler je skvelou hydratačnou potravinou. Správna hydratácia pomáha kontrolovať krvný tlak, telesnú teplotu, funkciu mozgu, dodávanie živín, vylučovanie odpadu a zdravie obličiek.

Protizápalové vlastnosti

Zelerová šťava má vysoký obsah rastlinných zlúčenín nazývaných fytonutrienty, ktoré môžu znížiť zápal.

Tieto zlúčeniny pôsobia ako antioxidanty a pomáhajú znižovať oxidačný stres. Oxidačný stres nastáva, keď sa vo vašom tele nahromadia nestabilné molekuly nazývané voľné radikály.

Po stáročia civilizácie na celom svete nepoužívali zeler ako jedlo, ale ako liečivú bylinu. Tieto antioxidanty zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane pred metabolickým syndrómom tým, že zlepšujú zdravie čriev, chránia pred oxidačným stresom a znižujú chronický zápal. Konzumácia zeleru a iných potravín bohatých na antioxidanty má potenciál znížiť riziko mŕtvice, srdcových chorôb a cukrovky 2.

Protirakovinotvorné účinky

Zeler obsahuje flavonoid nazývaný apigenín, o ktorom bolo dokázané, že zabíja rakovinové bunky. Polyacetylény v zeleri zaujímavo obsahujú chemoprotektívne zlúčeniny, ktoré pomáhajú znižovať toxicitu a zároveň zvyšujú imunitu a pomáhajú spomaliť rast zmutovaných buniek.

Pozitívne pôsobí na črevnú mikroflóru

Zelerová šťava môže ovplyvniť črevá niekoľkými spôsobmi.

Obsahuje luteolín a pyrolochinolín chinón (PQQ), dve rastlinné zlúčeniny, o ktorých sa predpokladá, že znižujú zápaly vo vašom čreve.

Jedna 12-týždňová štúdia na myšiach kŕmených stravou s vysokým obsahom tukov zistila, že myši, ktoré dostávali probioticky fermentovanú zelerovú šťavu, mali zdravšiu škálu črevných baktérií. Fermentovaná zelerová šťava sa však líši od čerstvo vyrobenej šťavy, pretože je naplnená baktériami prospešnými pre črevá.

Takisto aktivuje črevá obnovením kyseliny chlorovodíkovej, ktorá nám pomáha stráviť veci rýchlejšie a efektívnejšie. Zelerová šťava pomáha zvyšovať žalúdočnú kyselinu, ktorá je nevyhnutná na rozkladanie potravy, najmä bielkovín. Vhodné najmä pre ľudí s vysokým obsahom bielkovín.

Znižuje cholesterol

Zeler obsahuje zlúčeninu nazývanú 3-n-butylftalid (BuPh), o ktorej sa uvádza, že má účinok na znižovanie lipidov, čím znižuje hladinu zlého cholesterolu (LDL) v našom krvnom obehu.

Pomáha pečeni

Zelerová šťava zlepšuje funkciu pečene zvýšením produkcie enzýmov. Štúdie ukazujú, že zeler pomáha znižovať hromadenie tuku v pečeni. Živiny v zeleri chránia pečeň a v skutočnosti pomáhajú pečeni produkovať enzýmy, ktoré pomáhajú vyplavovať tuk a toxíny.

Skvelý zdroj vitamínu K

Zeler je dobrým zdrojom vitamínu K. Jedna stredná stonka zeleru dodáva asi 10 % vašich denných požiadaviek na vitamín K. Aj keď sa to nemusí zdať veľa, poukazuje na to, že ide o značné množstvo vzhľadom na to, že ide o tak malú porciu jedla. Vitamín K je dôležitá živina, ktorá pomáha pri zrážaní krvi, hojení rán a zdraví kostí.

Vynikajúci elektrolytický nápoj

Zeler je nabitý základnými minerálmi a vitamínmi, ako je folát, draslík, vitamín B6, vitamín K a vitamín C. Kokteil pre pokožku. Luteolín v zeleri chráni pokožku zvnútra a zabraňuje poškodeniu spôsobenému UV žiarením. Niektorí prisahajú na liečivé vlastnosti zeleru na pokožku a tvrdia, že pomohol vyčistiť kožné ochorenia, ako je psoriáza a akné.

Ako si pripraviť zelerovú šťavu?

Ak chcete do svojej stravy pridať zelerovú šťavu, je ľahké si ju pripraviť doma.

  1. Zelerová šťava je najsilnejšia, keď ju vypijete ráno na lačný žalúdok.
    Ak vypijete zelerovú šťavu ako prvú vec ráno, posilní to aj vaše trávenie potravín, ktoré jete po zvyšok dňa. Ak sa ráno ponáhľate do práce, pokojne si urobte šťavu deň dopredu a uchovávajte v uzavretej nádobe v chladničke.  Avšak myslite na to, že zelerová šťava žije 24 hod. Všetko, čo odšťavnite po 24 hod stráca funkčnosť a neobsahuje funkčné soli.
  2. Zeler by mal byť veľký a šťavnatý, aby ste z neho získali čo najviac vody. Gumený zeler nie je dobrý, pretože obsahuje málo vody a tým pádom aj potrebné soli.Pri čistení odrežte koreň zeleru na spodnej strane a listky vyhoďte do koša. Tieto listy spôsobujú horkú chuť.  Zvyšné stonky umyte v čistej vode, aby ste odstránili všetky nečistoty.
  3. Ak máte zeler vyčistený prejdite ich odšťavovačom. Ak nemáte odšťavovač, nakrájajte 3-4 umyté stonky zeleru a rozmixujte ich do hladka. Na džbán so širokým okrajom položte sitko alebo sieťovinu, nalejte tekutinu do sitka a stlačte, aby ste vytlačili všetku šťavu. Mali by ste vypiť cca 4dcl zelerovej šťavy. Ak máte chronické ochorenie zvýšte množstvo na 7 až 9dcl.
  4. Pred pitím alebo jedením čohokoľvek iného počkajte aspoň 40 minút. Potom sa naraňajkujte. Dôležité je vedieť, že zelerová šťava neslúži ako náhrada za raňajky. Nahradenie výživných raňajok bohatých na vlákninu zelerovou šťavou vás môže nechať hladovať a spôsobiť, že zjete viac kalórií neskôr počas dňa.  Preto si dajte zdravé a výživné raňajky ako napríklad smoothie či ovesnú kašu.

Kto by nemal piť zelerovú šťavu?

Bohužiaľ, niektorí ľudia s citlivým tráviacim systémom, ako napríklad ľudia so syndrómom dráždivého čreva (IBS), nemusia tolerovať zelerovú šťavu.

Je to kvôli vysokému obsahu fermentovateľných škrobov, známych aj ako FODMAP. Tie môžu pri trávení spôsobiť nadúvanie a nepohodlie.

Ak po vypití zelerovej šťavy pocítite vedľajšie účinky na trávenie, pravdepodobne bude najlepšie sa tomu vyhnúť. Môžete zvážiť konzultáciu so zdravotníckym pracovníkom, aby ste zistili, či za vašimi príznakmi môže byť tráviaci stav, ako je IBS.

Najmä ľudia na diéte s obmedzením soli sa môžu chcieť vyhnúť alebo aspoň obmedziť zelerovú šťavu.

Ľudia užívajúci určité lieky by sa mali vyhýbať zelerovej šťave. Tieto lieky zahŕňajú sedatíva, lieky na funkciu štítnej žľazy a lieky, ktoré kontrolujú krvácanie, zrážanlivosť alebo krvný tlak.

Kto by mal piť zelerovú šťavu?

Anhtony William je mystický liečiteľ, ktorý tvrdí, že zelerová šťava je liek na všetko, čo lieči chronické ochorenia, a to vďaka obsahu takzvaných „neobjavených klastrových solí“, ktoré zabíjajú škodlivé baktérie vo vašom čreve.
Na svojej stránke medicalmedium.com poukazuje na skutočné príbehy ľudí, ktorí sa vyliečili z chronických chorôb pitím tejto šťavy.

Už desaťročia odporúča tento liečivý bylinný liek (to je pravda, zeler je bylina, nie zelenina) státisícom ľudí – klientom aj ďalším ľuďom, ktorým na ceste pomohol. Slovo sa dostalo organicky v priebehu rokov, keď ľudia osobne zažili výhody zelerovej šťavy a zdieľali ju s ostatnými.

Ľudia sa liečia zo všetkých druhov akútnych a chronických ochorení, vrátane Hashimotovej tyreoiditídy, ekzému, psoriázy, akné, SIBO, zápchy, syndrómu chronickej únavy, problémov s krvným cukrom, migrény, refluxu kyseliny, vysokého krvného tlaku, závislostí, problémov s nadobličkami, dny, alergie, autoimunitné stavy a nespočetné množstvo ďalších, z každodenného pitia obyčajnej zelerovej šťavy.

Ako zelerová šťava pomohla mne?

Myslím si, že isté veci nezistíte, pokiaľ to nevyskúšate a nezažijete na vlastnej koži. Preto som sa rozhodla, že si to vyskúšam na vlastnej koži a zaradila som pitie zelerovej šťavy medzi svoju každodennú rannú rutinu.

Ani neviem ako, uplynuli 3 týždne a zeler je stále súčasťou môjho života. Už beriem úplne automaticky, že pri každom nákupe kúpim aj zeler. Snažím sa ho hlavne kupovať na farmárskych trhoch, aby bol čo najšťavnatejší.

Ako sa pitie zelerovej šťavy odrazilo na mojom zdraví? 

Úprimne, kedže som netrpela vážnou chorobou nepociťujem žiadné veľké zmeny, ktoré by mi doslova zmenili život.

Avšak musím spomenúť pár pozitívnych benefitov, ktoré mi zelerová šťava poskytla a som za nich vďačná.

  • Viac energie 

Pár hodín po vypití zelerovej šťavy som cítila prílev príjemnej energie a každý deň trvala táto energia dlhšie.

  • Lepšie trávenie

Nafukovanie či kŕče sa taktiež mierne zredukovali. Niežeby to bolo nejaké zlé predtým, no počas uplynulého mesiaca som sa cítila celkovo ľahšie.

  • Menšie chute na sladké

Po niekoľkých dňoch pitia zelerovej šťavy som si uvedomila, že čoraz menej myslím na sladké a jem ho menej a menej.

  • Lepší spánok

Toto sú najväčie pozitívne zmeny, ktoré pociťujem. Určite budem s pitím zelerovej šťavy pokračovať aj naďalej.

Budem rad keď aj vy sa zapojíte do výzvy a vyskúšate si to na vlastnej koži. Podeľte sa so mnou v komentári o vaše skúsenosti s pitím zelerovej šťavy. 🙂

Zdieľajte tento článok
5 1 Hlas
Hodnotenie článku
Odoberať
Upozorniť na
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Pozrieť všetky komentáre

Vyhľadávanie

Odoberajte môj zdravý newsletter

Uzdrav Telo️ 7 mesiacov dozadu

💗Cviklová nátierka💗 Ingrediencie: *1 malá cvikla *100g lučiny *1 strúčik cesnaku *soľ *citrónová šťava Postup: Syrovu cviku nastrúhame do misky. Pridáme lučinu a prelisovaný strúčik cesnaku. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame. Dobrú chuť!🤤

11
Uzdrav Telo️ 7 mesiacov dozadu

Máte radi indickú kuchyňu? Vyskúšajte veg verziu veľmi obľúbeného indického jedla TIKKA MASALA.🧡 Ingrediencie: Marináda na tofu: *1 balík tofu *1kelímok bieleho jogurtu(prípadne sójový jogurt) *1lyžica oleja *1 lyžica citrónovej šťavy *1/2 lyžičky kurkuma *1/2 lyžičky garam masala *1/2 lyžičky čili prášku *1/2 lyžičky soli Omáčka: *1 polievková lyžica olivového oleja *1 plechovka drvených paradajok *1/2 lyžičky mletého kmínu *1/2 lyžičky papriky *1 lyživa jogurtu Varená ryža alebo naan na servírovanie Postup: Prelisované tofu nakrájajte na kocky a poukladajte ich do širokej plytkej panvice v jednej vrstve. V malej miske rozšľahajte biely jogurt s olejom, citrónovou šťavou, kurkumou, garam masalou, čili práškom a soľou, kým sa dobre nezmiešajú. Kúsky tofu zalejeme marinádou. Nechajte tofu marinovať aspoň 1 hodinu v chladničke a potom dajte piecť. Tofu pečieme v predhriatej rúrena 180C asi 30 minút, raz alebo dvakrát otočíme. Vo veľkej panvici alebo na panvici zohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja. Pridajte paradajky, rascu, jogurt na omáčku tikka a ak máte z tofu nejakú marinádu navyše, môžete ju pridať aj do zmesi omáčky. Zohrievame, kým sa omáčka dobre nespojí a mierne nezhustne, asi 8 minút. Pridajte tofu, miešajte, kým sa nezahreje a tofu sa dobre obalí v omáčke tikka masala. Podávajte s ryžou alebo naanom. Dobrú chuť.🤤

3
cross
Ing. Romana Nemcová

Ing. Romana Nemcová

Inžinierka v oblasti výživy a potravín

Akurát tu niesom, ale odpíšem vám hneď ako sa pripojím.

Ing. Romana Nemcová
Krásny deň prajem 👋
Ak by ste potrebovali s niečím poradiť, neváhajte sa na mňa obrátiť! 🧡
WhatsApp