Dopamín
Dopamín je katecholamínový neurotransmiter, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mozgu pri regulácii motivácie, odmeny, nálady a pohybových funkcií¹. Vzniká premenou aminokyseliny tyrozínu najprv na L-DOPA a následne na dopamín v neurónoch šedého kôrového substancia nigra a ventrálnej tegmentálnej oblasti².
Prečo je dopamín dôležitý?
- Motivácia a pocit odmeny: Zvýšená synaptická hladina dopamínu podnecuje pocit potešenia pri jedle, cvičení alebo spoločenských interakciách³. Nedostatok dopamínu sa spája s apatiou, zníženým záujmom a depresiou⁴.
- Motorická kontrola: V substantia nigra pars compacta regulujú dopaminergné neuróny hladinu pohybových signálov. Ich degenerácia vedie k Parkinsonovej chorobe s rizikom trasu, stuhnutia a spomalených pohybov⁵.
- Kognitívne funkcie: Ovláda pracovnú pamäť, pozornosť a rozhodovanie, najmä v prefrontálnom kortexe⁶.
Výživa a premenné dopamínu
- Prekurzory z potravy: Tyrozín—esenciálna aminokyselina—sa nachádza v bielkovinových zdrojoch (mäso, ryby, vajcia, strukoviny). Dostatočný príjem tyrozínu podporuje endogénnu syntézu dopamínu⁷.
- Mikronutrienty: Vitamín B₆, B₉ (folát) a železo slúžia ako kofaktory pri premene tyrozínu na dopamín⁸. Nedostatok týchto živín môže znižovať dopaminergnú aktivitu.
- Fytochemikálie: Flavonoidy v kakaových výrobkoch a zelenom čaji môžu modulovať dopamínové receptory a zlepšovať synaptickú plasticitu⁹.
¹ Schultz W. “Dopamine reward prediction-error signalling: a two-component response.” Nat Rev Neurosci 2016;17(3):183–195.
² Dauer W., Przedborski S. “Parkinson’s disease: mechanisms and models.” Neuron 2003;39(6):889–909.
³ Volkow N.D. et al. “Dopamine in drug abuse and addiction: results from imaging studies.” Mol Psychiatry 2001;6(6):533–542.
⁴ Dunlop B.W., Nemeroff C.B. “The role of dopamine in depression.” Expert Rev Neurother 2007;7(3):341–356.
⁵ Fahn S., Sulzer D. “Neurodegeneration and neuroprotection in Parkinson disease.” NeuroRx 2004;1(1):139–154.
⁶ Cools R. et al. “Dopaminergic modulation of cognitive function—implications for L-DOPA treatment in Parkinson’s disease.” Neurosci Biobehav Rev 2001;25(7–8):311–324.
⁷ Fernstrom J.D. “Effects and side effects associated with use of aromatic amino acids.” Amino Acids 2013;45(1):71–75.
⁸ Bjorklund G., Dadar M. “The role of nutrient deficiencies and advanced glycation end-products in dopaminergic neuronal degeneration.” Neural Regen Res 2018;13(1):34–39.
⁹ Spencer J.P.E. “Flavonoids: modulators of brain function?” Br J Nutr 2008;99 E Suppl 1:ES60–ES77.