Slovník pojmov
Bielkoviny

Bielkoviny

Bielkoviny (proteíny) sú makromolekuly zložené z reťazcov aminokyselín spojených peptidovými väzbami. Ľudské telo ich nevie ukladať vo väčších zásobách, preto je nevyhnutné ich pravidelne prijímať zo stravy.

Prečo sú bielkoviny dôležité?

  • Stavba tkanív: Tvoria základ svalov, kostí, kože, nechtov aj vlasov¹.
  • Enzýmy a hormóny: Mnohé enzýmy, regulačné hormóny (inzulín, glukagón) a protilátky sú proteíny, ktoré riadia metabolické a imunitné reakcie².
  • Transport a rezervy: Hemoglobín prenáša kyslík, albumín viaže a distribuuje tuky a vitamíny v krvi³.

Funkčné dráhy

  1. Proteosyntéza – syntéza nových proteínov v ribozómoch podľa mRNA kódu.
  2. Katabolizmus aminokyselín – pri nedostatku energie sa aminokyseliny premieňajú na glukózu (glukoneogenéza)⁴.

Druhy a kvalita

  • Kompletné (vysoká biologická hodnota): obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín (mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky)⁵.
  • Komplementárne rastlinné: kombinácie (strukoviny + obilniny) dosahujú kompletný profil aminokyselín⁶.

Odporúčaný príjem

  • Bežná odporúčaná dávka je 0,8 – 1,0 g proteínu na kg telesnej hmotnosti denne; športovci a starší ľudia môžu potrebovať 1,2 – 1,8 g/kg⁷.

¹ Wu G. “Amino acids: metabolism, functions, and nutrition.” Amino Acids 2009;37(1):1–17.

² Alberts B. et al. Molecular Biology of the Cell. 6th ed. Garland Science; 2014.

³ Levitt D.G., Levitt M.D. “Human hemoglobin function: coordination of oxygen affinity…” Blood Rev 2021;48:100795.

⁴ Berg J.M. et al. Biochemistry. 8th ed. W.H. Freeman; 2015.

⁵ Phillips S.M. “Protein requirements and supplementation in strength sports.” Nutrition 2004;20(7-8):689–695.

⁶ Young V.R., Pellett P.L. “Plant proteins in relation to human protein and amino acid nutrition.” Am J Clin Nutr 1994;59(5 Suppl):1203S–1212S.

⁷ Mortimer R.H. et al. “Protein requirements for athletes: a critical review.” Sports Med 2018;48(6):1287–1303.

magnifiercrosschevron-down