Slovník pojmov

Úvod
Slovník pojmov

A

Anorexia

Anorexia (doslova „strata chuti do jedla“) sa v kontexte zdravej výživy najčastejšie vzťahuje na anorexiu nervosu, komplexné psychické poruchy príjmu potravy charakterizované extrémnym obmedzovaním kalorického […]

ATP - Adenozíntrifosfát

ATP (adenozíntrifosfát) je universálna „energetická mena“ bunky – nukleotid, ktorý ukladá a prenáša energiu nevyhnutnú pre takmer všetky biologické procesy. Skladá sa z adenínu, ribózy […]

AMPK

AMPK (AMP-activated protein kinase) je centrálny intracelulárny senzor energetického stavu buniek – aktivuje sa pri zvýšenom pomere AMP/ATP a zabezpečuje obnovenie energetickej rovnováhy¹. Ide o […]

Ateroskleróza

Ateroskleróza je chronické ochorenie tepien charakterizované ukladaním lipidových plátov (aterómov) v intíme cievnej steny, čo vedie k zúženiu lúmenu a zníženiu prietoku krvi¹. Proces začína […]

Antokyány

Antokyány (anthokyaníny) sú vode rozpustné rastlinné pigmenty zo skupiny flavonoidov, ktoré dávajú červenú, modrú až fialovú farbu plodom, kvetom a listom. Ich molekulárna štruktúra umožňuje […]

Adaptogény

Adaptogény sú prírodné látky (rastlinného alebo húbového pôvodu), ktoré zvyšujú odolnosť organizmu voči fyzickému, chemickému a emocionálnemu stresu bez nepriaznivých vedľajších účinkov¹. Definoval ich V. […]

Autofágia

Autofágia (autophagy) je bun­kový proces „seba­po­trávenia“, pri ktorom sa poškodené organely, bielkoviny a patogény obalujú dvojitou membránou (autofagózom) a následne degradujú v lyzozóme. Tento mechanizmus […]

Anémia

Anémia je stav charakterizovaný zníženou koncentráciou hemoglobínu v krvi (< 130 g/l u mužov, < 120 g/l u žien), čo vedie k zhoršenej schopnosti krvi […]

Aditíva

Aditíva (potravinové prísady) sú látky pridávané do potravín z technologických dôvodov – na zlepšenie chuti, farby, trvanlivosti či konzistencie. Zdravotne bezpečné aditíva schvaľuje Európska únia […]

Aminokyseliny

Aminokyseliny sú organické zlúčeniny obsahujúce aminovú (–NH₂) a karboxylovú (–COOH) skupinu, základné stavebné kamene bielkovín. Zo 20 proteogénnych aminokyselín je 9 esenciálnych (nevyhnutné prijímať potravou) […]

Anabolizmus

Anabolizmus je súhrn metabolických procesov, pri ktorých sa z jednoduchých molekúl (cukry, aminokyseliny, mastné kyseliny) syntetizujú zložité zlúčeniny (glykogén, proteíny, lipidy), pričom sa spotrebúva energia […]

B

Bielkoviny

Bielkoviny (proteíny) sú makromolekuly zložené z reťazcov aminokyselín spojených peptidovými väzbami. Ľudské telo ich nevie ukladať vo väčších zásobách, preto je nevyhnutné ich pravidelne prijímať […]

Bulímia

Bulímia nervosa je porucha príjmu potravy charakterizovaná opakovanými epizódami prejedania (binge eating) sprevádzanými kompenzačným správaním – zvracaním, nadmerným cvičením, hladovaním či užívaním laxatív¹. Postihuje prevažne […]

Bazálny energetický výdaj - BEE

Bazálny energetický výdaj (Basal Energy Expenditure, BEE) predstavuje množstvo energie (kalórií), ktoré telo v absolútnom kľude potrebuje na udržanie základných životných funkcií – dýchania, činnosti […]

Biohacking

Biohacking je súbor stratégií a techník, ktorými jednotlivci optimalizujú svoje telo a myseľ za účelom zlepšenia zdravia, energie, kognície či dlhovekosti. Termín sa rozrastá od […]

Bazálny metabolizmus - BMR

Bazálny metabolizmus (BMR, Basal Metabolic Rate) predstavuje množstvo energie (kalórií), ktoré telo potrebuje na udržanie základných životných funkcií v stave úplného pokoja – dýchanie, krvný […]

BCAA

BCAA (Branched-Chain Amino Acids) sú tri esenciálne aminokyseliny – leucín, izoleucín a valín – charakteristické rozvetveným postranným reťazcom. Telo si ich nevie vyrobiť, preto ich […]

C

Crohnova choroba

Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie tráviaceho traktu, ktoré môže postihnúť ktorýkoľvek jeho úsek od úst až po konečník, najčastejšie však íleocekalálnu oblasť (prechod tenkého […]

Cholesterol

Cholesterol je sterol, lipidová molekula nevyhnutná pre stavbu bunkových membrán, tvorbu žlčových kyselín a syntézu steroidných hormónov (kortizol, estrogény, testosterón)¹. V krvi sa transportuje vo […]

D

Disfágia

Disfágia je porucha prehĺtania, pri ktorej jedlo, tekutiny alebo sliny nedokážu plynule prechádzať ústami, hltanom a pažerákom do žalúdka. Môže vzniknúť v dôsledku oslabenia svalov, […]

Diuretikum

Diuretikum sú látky alebo lieky, ktoré zvyšujú tvorbu moču a podporujú vylučovanie vody a elektrolytov z tela. V zdravotnej starostlivosti sa používajú najmä pri liečbe […]

Diabetes

Diabetes (cukrovka) je chronické metabolické ochorenie charakterizované chronickou hyperglykémiou, t. j. zvýšenou hladinou glukózy v krvi, spôsobenou poruchou sekrécie alebo účinku inzulínu¹. Typy diabetu Prečo […]

E

EPA

EPA (eikosapentaénová kyselina) je omega-3 polynenasýtená mastná kyselina s 20 atómami uhlíka a piatimi dvojnými väzbami. V tele sa čiastočne mení z rastlinného ALA (α-linolénovej […]

Esenciálne mastné kyseliny

Esenciálne mastné kyseliny (EMK) sú polyenové mastné kyseliny, ktoré si ľudské telo nedokáže samo syntetizovať a musí ich preto prijímať z potravy. Ich kľúčovou úlohou […]

Emulgátory

Emulgátory (emulgátory potravín) sú povrchovo aktívne látky, ktoré umožňujú vytvoriť stabilnú emulziu – jemné rozptýlenie jedného n emulgovanej fázy (napr. oleja) v inom médiu (voda). […]

Elektrolyty

Elektrolyty sú ióny s elektrickým nábojom (napr. Na⁺, K⁺, Ca²⁺, Mg²⁺, Cl⁻, HCO₃⁻), ktoré v organizme zabezpečujú množstvo kľúčových funkcií: udržiavanie objemu telesných tekutín, acidobázickú […]

Enzýmy

Enzýmy sú biologické katalyzátory – predovšetkým bielkoviny – ktoré výrazne zrýchľujú chemické reakcie v organizme bez toho, aby sa samy spotrebovali¹. Každý enzým je vysoko […]

F

Fermentácia

Fermentácia je biochemický proces, pri ktorom mikroorganizmy (baktérie, kvasinky, plesne) premenia cukry a iné organické látky na kyseliny, plyny či alkoholy za anaeróbnych podmienok¹. V […]

Fytoestrogény

Fytoestrogény (rastlinné estrogény) sú polyfenolické zlúčeniny štruktúrne podobné ľudskému estrogénu, ktoré sa viažu na estrogenové receptory v tele a môžu mierne modulovať hormonálnu aktivitu¹. Medzi […]

Funkčné potraviny

Funkčné potraviny sú potraviny alebo ich zložky, ktoré okrem základnej výživovej hodnoty poskytujú ďalšie zdravotné prínosy – napríklad zlepšenie imunitnej funkcie, reguláciu trávenia či podporu […]

Fruktóza

Fruktóza je monosacharid (C₆H₁₂O₆), prirodzene sa vyskytujúci v ovocí, mede či niektorých zeleninách. Oproti glukóze má nižší glykemický index (~19 vs. 100), preto po konzumácii […]

Flavonidy

Flavonoidy sú polyfenolické zlúčeniny rastlinného pôvodu, charakteristické dvojitou benzo-γ-pyrónovou kostrou, ktoré sa vyskytujú v mnohých druhoch ovocia, zeleniny, čajoch a červenom víne. Ich hlavným prínosom […]

G

Glukóza

Glukóza je najjednoduchší monosacharid (C₆H₁₂O₆), hlavný zdroj energie pre bunky v ľudskom tele. Po vstrebávaní v tenkom čreve sa glukóza dostáva do krvného obehu, kde […]

Glykogén

Glykogén je veľký rozvetvený polysacharid tvorený molekulami glukózy viazanými α-1,4 a α-1,6 glykosidickými väzbami. Slúži ako hlavná vnútrobunková zásoba glukózy v pečeni a svaloch¹. V […]

H

Hemoglobín

Hemoglobín je železo-obsahujúci tetramerický proteín v červených krvinkách zodpovedný za transport kyslíka z pľúc do tkanív a spätný transport oxidu uhličitého do pľúc¹. Každá z […]

I

J

K

Kombucha

Kombucha je fermentovaný nápoj vyrábaný pridaním symbiotickej kultúry baktérií a kvasiniek (SCOBY) do osladeného čajového nálevu (zelený alebo čierny čaj a cukor). Po 7–14 dňoch […]

Prázdne kalórie

Prázdne kalórie sú kalórie získané z potravín a nápojov, ktoré obsahujú energiu (cukor či alkohol), no poskytujú veľmi málo alebo žiadne dôležité živiny (vitamíny, minerály, […]

Kosher

Kosher (hebrejsky כָּשֵׁר, kašer – „vhodný“, „čistý“) označuje súbor židovských stravovacích pravidiel, ktoré definujú, aké potraviny a ich kombinácie sú prípadne príprava povolené podľa halachy […]

Karotenoidy

Karotenoidy sú skupina prírodných pigmentov rozpustných v tukoch, ktoré sa vyskytujú v rastlinách, riasach a mikroorganizmoch. Zaisťujú žltú, oranžovú až červenú farbu mnohých plodov a […]

Kalórie (kcal)

Kalórie sú jednotky energie, ktorú telo získava z potravín a nápojov. Jedna kalória (cal) je množstvo energie potrebné na zvýšenie teploty 1 g vody o […]

Kolagén

Kolagén je najhojnejšie bielkovinou v ľudskom tele, tvoriacou štrukturálnu zložku spojivových tkanív – kože, šliach, väzív, chrupaviek a kostí¹. Tvorí trojicu skrútených polypeptidových reťazcov poskytujúcich […]

L

Laktobacily

Laktobacily sú rod Gram-pozitívnych, anaeróbnych baktérií patria­cich medzi najrozšírenejšie probiotiká v čreve. Bežne sa vyskytujú v tráviacom trakte zdravej osoby, najmä druhy Lactobacillus acidophilus, L. […]

Lipidy

Lipidy (tuky) sú skupina hydrofóbnych molekúl založených na glyceroloch viazaných na mastné kyseliny a steroly (napr. cholesterol). Slúžia ako hlavný energetický rezervoár (1 g tuku […]

Lykopén

Lykopén je karotenoid, ktorý dáva červenú farbu paradajkám, melónom a ružovému grapefruitu. Ako silný lipofilný antioxidant chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi a zohráva úlolu […]

Lepok

Lepok (glutén) je komplex bielkovín nachádzajúcich sa najmä v obilninách pšenice, jačmeňa a raže. Skladá sa z dvoch hlavných frakcií – gliadínu a glutenínu – […]

M

Melatonín

Melatonín je hormón produkovaný epifýzou (šišinkou) v mozgu, ktorý reguluje cirkadiánny rytmus – vnútorné „biologické hodiny“ kontrolujúce spánok a bdenie¹. Jeho tvorba sa zvyšuje pri […]
Prečítať celý článok

Metabolizmus

Metabolizmus je súhrn všetkých chemických reakcií prebiehajúcich v živých bunkách, ktoré zabezpečujú premenu látok a energie nevyhnutných pre rast, obnovu a udržiavanie životných funkcií¹. Zahŕňa […]

Makronutrienty

Makronutrienty sú živiny, ktoré telo potrebuje vo väčšom množstve na pokrytie energetických potrieb a stavbu tkanív. Patrí sem sacharidy, bielkoviny a tuky, pričom každý z […]

N

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina tvoria polysacharidy rastlinného pôvodu (celulóza, hemicelulózy, lignín), ktoré sa vo vode nerozpúšťajú a zostávajú v tráviacom trakte v podstate neporušené¹. V žalúdku a […]

NR - Nikotínamidribozid

NR (nikotínamidribozid) je forma vitamínu B₃, ktorá slúži ako prekurzor pre obnovu koenzýmu NAD⁺ v bunkách. Po orálnom podaní sa NR konvertuje prostredníctvom dráhy NRK […]

NMN - Nikotínamid mononukleotid

NMN (nikotínamid mononukleotid) je prekurzor koenzýmu NAD⁺, kľúčového kofaktora v bunkovom energetickom metabolizme, opravách DNA a regulácii dlhovekosti¹. Po orálnom príjme sa NMN v tele […]

NAD+

NAD⁺ (nikotínamidadeníndinukleotid) je kľúčový koenzým v bunkovom energetickom metabolizme, pôsobiaci ako akceptor a donor vodíkových iónov pri redoxreakciách. Nachádza sa v dvoch formách: oxidovaná forma […]

Nootropiká

Nootropiká (známe aj ako „smart drugs“ či kognitívne enhancery) sú látky, ktoré zlepšujú mozgové funkcie – pamäť, pozornosť, náladu či rýchlosť spracovania informácií – bez […]

O

Omega 3

Omega-3 mastné kyseliny sú polynenasýtené tuky, ktoré telo nedokáže vyrobiť a musia sa prijímať stravou. Hlavné zástupcovia sú α-linolénová kyselina (ALA), konvertovaná len čiastočne, a […]
Prečítať celý článok

P

Prebiotiká

Prebiotiká sú nestráviteľné zložky potravy (najmä vláknina, oligosacharidy), ktoré podporujú rast a aktivitu prospešných baktérií v hrubom čreve, najmä bifidobaktérií a laktobacilov¹. Na rozdiel od […]

Probiotiká

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pri dostatočnom príjme poskytujú hostiteľovi zdravotné benefity najmä prostredníctvom modulácie črevnej mikrobioty¹. Najčastejšie ide o kmene rodu Lactobacillus a Bifidobacterium, […]

Prázdne kalórie

Prázdne kalórie sú kalórie získané z potravín a nápojov, ktoré obsahujú energiu (cukor či alkohol), no poskytujú veľmi málo alebo žiadne dôležité živiny (vitamíny, minerály, […]

R

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina je typ rastlinnej vlákniny, ktorá sa vo vode mení na viskózny gél v tráviacom trakte. Patria sem pektíny (v ovocí), beta-glukány (v ovse) […]

Rafinácia

Rafinované potraviny (rafinované sacharidy) sú potraviny, pri ktorých sa odstránila prirodzená vláknina, vitamíny a minerály – typicky biela múka, biely cukor, rafinovaná ryža a spracované […]

RVH - Referenčná výživová hodnota

RVH (Referenčná výživová hodnota) udáva orientačné denné množstvá energie a vybraných živín, ktoré zodpovedajú potrebám priemernej dospelej populácie. V praxi sa v Európskej únii označuje […]

S

Synbiotiká

Synbiotiká sú prípravky, ktoré kombinujú probiotiká (živé mikroorganizmy) a prebiotiká (nestráviteľné látky podporujúce rast prospešných baktérií) v jednej formulácii. Cieľom synbiotík je synergicky zlepšiť rovnováhu […]

Suplementy

Suplementy sú koncentrované prípravky obsahujúce vitamíny, minerály, rastlinné extrakty, aminokyseliny či ďalšie bioaktívne látky, navrhnuté na doplnenie výživy nad rámec bežnej stravy. Môžu byť vo […]

Sacharidy

Sacharidy (karbohydráty) sú biochemické makromolekuly tvorené uhlíkom, vodíkom a kyslíkom, hlavný zdroj rýchlej energie pre organizmus. Delia sa na: Prečo sú sacharidy dôležité? Tipy pre […]

SIRT

SIRT (sirtuíny) sú rodina NAD⁺-závislých deacetyláz a mono-ADP-ribosyltransferáz, ktoré regulujú bunkový stres, metabolizmus a dlhovekosť¹. V cicavcoch sa identifikovalo 7 izoform (SIRT1–SIRT7), lokalizovaných v jadre, […]

T

Tibetská huba

Tibetská huba (kefírová huba) je symbiotická kultúra kvasiniek a baktérií (SCOBY), ktorá sa používa na prípravu kefíru – jemne kyslého, mierne perlivého mliečneho nápoja bohatého […]
Prečítať celý článok

Trigliceridy

Triglyceridy sú tuky (lipidy) zložené z glycerolu, ku ktorému sú estero­vané tri mastné kyseliny. V tele slúžia najmä ako hlavná energetická zásoba – pri potrebe […]

Ťažké kovy

Ťažké kovy sú chemické prvky s vysokou atómovou hmotnosťou a hustotou (> 5 g/cm³), ktoré pri nadmernej akumulácii v organizme pôsobia toxicky. Medzi najčastejšie sledované […]

U

V

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina tvoria polysacharidy rastlinného pôvodu (celulóza, hemicelulózy, lignín), ktoré sa vo vode nerozpúšťajú a zostávajú v tráviacom trakte v podstate neporušené¹. V žalúdku a […]

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina je typ rastlinnej vlákniny, ktorá sa vo vode mení na viskózny gél v tráviacom trakte. Patria sem pektíny (v ovocí), beta-glukány (v ovse) […]

Vláknina

Vláknina je súhrnný názov pre nestráviteľné polysacharidy rastlinného pôvodu (celulóza, hemicelulózy, pektíny, inulín, rezistentný škrob), ktoré prechádzajú gastrointestinálnym traktom relatívne neporušené¹. Prečo je vláknina dôležitá? […]

Hypertenzia - Vysoký krvný tlak

Hypertenzia (vysoký krvný tlak) je chronický stav charakterizovaný trvalo zvýšeným tlakom krvi na steny ciev. Diagnosticky sa u dospelých považuje za hypertenziu hodnota systolického tlaku […]

X

Y

Z

magnifiercrosschevron-down