Slovník pojmov
Aminokyseliny

Aminokyseliny

Aminokyseliny sú organické zlúčeniny obsahujúce aminovú (–NH₂) a karboxylovú (–COOH) skupinu, základné stavebné kamene bielkovín. Zo 20 proteogénnych aminokyselín je 9 esenciálnych (nevyhnutné prijímať potravou) a 11 neesenciálnych (telo si ich dokáže syntetizovať)¹.

Prečo sú aminokyseliny dôležité?

  • Proteosyntéza: Spájajú sa do dlhých reťazcov bielkovín, ktoré tvoria svaly, enzýmy, hormóny a protilátky².
  • Metabolické prekursory: Slúžia ako východiskový materiál pre neurotransmitery (napr. tryptofán → serotonín) alebo glukoneogenézu³.
  • Regulácia rastu a obnovy: Leucín, izoleucín a valín (BCAA) stimulujú mTOR dráhu a podporujú regeneráciu svalov⁴.

Rozdelenie aminokyselín

  • Esenciálne (9): histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín, tryptofán, valín¹.
  • Podmienečne esenciálne: arginín, cysteín, tyrozín – za špeciálnych stavov (rast, choroba)⁵.
  • Neesenciálne (11): alanín, asparagín, asparágová kyselina, glutamín, glutámová kyselina, glycín, prolín, serín, atď.¹.

Prirodzené zdroje

  • Živočíšne: mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky – kompletné profily aminokyselín⁶.
  • Rastlinné: strukoviny, orechy, obilniny – kombináciou dosiahnete plnohodnotné spektrum⁷.

¹ Nelson D.L., Cox M.M. Lehninger Principles of Biochemistry. 7th ed. W.H. Freeman; 2017.

² Alberts B. et al. Molecular Biology of the Cell. 6th ed. Garland Science; 2014.

³ Kalra S., Sasi S. “Physiology and disorders of carbohydrate metabolism.” Indian J Endocrinol Metab 2013;17(Suppl1):S1–S3.

⁴ Norton L.E., Layman D.K. “Leucine regulates translation initiation of protein synthesis in skeletal muscle after exercise.” J Nutr 2006;136(2):533S–537S.

⁵ Brosnan J.T., Brosnan M.E. “The sulfur-containing amino acids: an overview.” J Nutr 2006;136(6 Suppl):1636S–1640S.

⁶ Li M. et al. “A Comparative Study on Amino Acid Composition of Plant and Animal Protein Sources.” Food Nutr Res 2019;63.

⁷ Young V.R., Pellett P.L. “Plant proteins in relation to human protein and amino acid nutrition.” Am J Clin Nutr 1994;59(5 Suppl):1203S–1212S.

magnifiercrosschevron-down