Antokyány
Antokyány (anthokyaníny) sú vode rozpustné rastlinné pigmenty zo skupiny flavonoidov, ktoré dávajú červenú, modrú až fialovú farbu plodom, kvetom a listom. Ich molekulárna štruktúra umožňuje viazať reaktívne kyslíkové druhy a chrániť rastlinu pred oxidačným stresom¹.
Prečo sú antokyány dôležité?
- Silný antioxidant: Neutralizujú voľné radikály a znižujú oxidačné poškodenie buniek, čo napomáha prevencii chronických chorôb².
- Protizápalový účinok: Blokujú prozápalové enzýmy (COX-2) a cytokíny, čím zmierňujú zápalové reakcie³.
- Kardiovaskulárna podpora: Zlepšujú endoteliálnu funkciu ciev a znižujú krvný tlak⁴.
Hlavné zdroje antokyánov
- Bobuľovité ovocie: čučoriedky, černice, maliny, červené ríbezle⁵.
- Fialová zelenina: baklažán, červená kapusta, fialové zemiaky.
- Kvetové extrakty: ibištek (hibiscus) a červené víno.
Odporúčané dávkovanie
Klinické štúdie často používajú 100–300 mg antokyánov denne, čo je ekvivalent približne jednej šálky koncentrovaných bobuľovín⁶.
¹ Andersen Ø.M., Jordheim M. “Anthocyanins.” Current Topics in Phytochemistry 2010;11:1–22.
² Prior R.L. et al. “Antioxidant capacity and bioavailability of anthocyanins.” Mol Aspects Med 2008;29(2-3):226–239.
³ Zhang Y. et al. “Anti-inflammatory activity of anthocyanins extract from purple sweet potato in RAW 264.7 macrophages.” Food Chem 2016;190:99–107.
⁴ Cassidy A. et al. “Anthocyanin-rich interventions improve endothelial function.” J Am Coll Nutr 2011;30(5):347–356.
⁵ McGhie T.K., Walton M.C. “The bioavailability and absorption of anthocyanins.” J Sci Food Agric 2007;87(13):2360–2370.
⁶ Kuntz S. et al. “Intake of anthocyanins and cardiovascular health.” Nutrients 2015;7(12):10290–10315.