Slovník pojmov
Antokyány

Antokyány

Antokyány (anthokyaníny) sú vode rozpustné rastlinné pigmenty zo skupiny flavonoidov, ktoré dávajú červenú, modrú až fialovú farbu plodom, kvetom a listom. Ich molekulárna štruktúra umožňuje viazať reaktívne kyslíkové druhy a chrániť rastlinu pred oxidačným stresom¹.

Prečo sú antokyány dôležité?

  • Silný antioxidant: Neutralizujú voľné radikály a znižujú oxidačné poškodenie buniek, čo napomáha prevencii chronických chorôb².
  • Protizápalový účinok: Blokujú prozápalové enzýmy (COX-2) a cytokíny, čím zmierňujú zápalové reakcie³.
  • Kardiovaskulárna podpora: Zlepšujú endoteliálnu funkciu ciev a znižujú krvný tlak⁴.

Hlavné zdroje antokyánov

  • Bobuľovité ovocie: čučoriedky, černice, maliny, červené ríbezle⁵.
  • Fialová zelenina: baklažán, červená kapusta, fialové zemiaky.
  • Kvetové extrakty: ibištek (hibiscus) a červené víno.

Odporúčané dávkovanie

Klinické štúdie často používajú 100–300 mg antokyánov denne, čo je ekvivalent približne jednej šálky koncentrovaných bobuľovín⁶.


¹ Andersen Ø.M., Jordheim M. “Anthocyanins.” Current Topics in Phytochemistry 2010;11:1–22.

² Prior R.L. et al. “Antioxidant capacity and bioavailability of anthocyanins.” Mol Aspects Med 2008;29(2-3):226–239.

³ Zhang Y. et al. “Anti-inflammatory activity of anthocyanins extract from purple sweet potato in RAW 264.7 macrophages.” Food Chem 2016;190:99–107.

⁴ Cassidy A. et al. “Anthocyanin-rich interventions improve endothelial function.” J Am Coll Nutr 2011;30(5):347–356.

⁵ McGhie T.K., Walton M.C. “The bioavailability and absorption of anthocyanins.” J Sci Food Agric 2007;87(13):2360–2370.

⁶ Kuntz S. et al. “Intake of anthocyanins and cardiovascular health.” Nutrients 2015;7(12):10290–10315.

magnifiercrosschevron-down