Slovník pojmov
Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol je sterol, lipidová molekula nevyhnutná pre stavbu bunkových membrán, tvorbu žlčových kyselín a syntézu steroidných hormónov (kortizol, estrogény, testosterón)¹. V krvi sa transportuje vo forme lipoproteínov:

  • LDL (low-density lipoprotein) – „zlý“ cholesterol; vysoké hladiny vedú k usadzovaniu na stenách ciev a riziku aterosklerózy².
  • HDL (high-density lipoprotein) – „dobrý“ cholesterol; zbiera nadbytočný cholesterol z tkanív a prenáša späť do pečene³.
  • VLDL (very-low-density lipoprotein) – predchodca LDL, bohatý na triglyceridy⁴.

Prečo je cholesterol dôležitý?

  • Bunková štruktúra: Zabezpečuje fluiditu a pevnosť membrán⁵.
  • Hormóny a trávenie: Z neho vznikajú životne dôležité hormóny a žlčové kyseliny⁶.
  • Imunitná funkcia: Podieľa sa na signalizácii imunitných buniek⁷.

Riziká a patológia

  • Hypercholesterolémia (LDL ≥ 3,0 mmol/l) zvyšuje riziko koronárnej choroby srdca a mŕtvice².
  • Rodinná hypercholesterolémia – genetická porucha vedúca k veľmi vysokým hladinám LDL⁸.

Ako udržať zdravú hladinu

  1. Strava:
    • Obmedziť nasýtené tuky (červené mäso, plnotučné mliečne výrobky) a trans-tuky⁹.
    • Zvýšiť príjem vlákniny (ovesné vločky, strukoviny) a omega-3 mastných kyselín (tučné ryby, ľanové semienka)¹⁰.
  2. Pohyb: Pravidelné aeróbne cvičenie zvyšuje HDL a znižuje LDL¹¹.
  3. Liečba: Statíny blokujú HMG-CoA reduktázu, znižujúce syntézu cholesterolu v pečeni¹².

¹ Dietschy J.M., Turley S.D. “Cholesterol metabolism in the brain.” Curr Opin Lipidol 2001;12(2):105–112.

² Ference B.A. et al. “Low-density lipoproteins cause atherosclerotic cardiovascular disease.” Eur Heart J 2017;38(32):2459–2472.

³ Rosenson R.S. et al. “HDL measures, particle heterogeneity, proposed nomenclature, and relation to atherosclerotic cardiovascular events.” Clin Chem 2020;66(1):35–56.

⁴ Packard C.J., Taskinen M.R. “Lipoprotein heterogeneity: biochemical and clinical significance.” J Intern Med 2000;247(4):321–330.

⁵ Simons K., Ikonen E. “Functional rafts in cell membranes.” Nature 1997;387(6633):569–572.

⁶ Russell D.W. “The enzymes, regulation, and genetics of bile acid synthesis.” Annu Rev Biochem 2003;72:137–174.

⁷ Tall A.R., Yvan-Charvet L. “ABC transporters, atherosclerosis and inflammation.” Atherosclerosis 2015;243(2):491–495.

⁸ Goldstein J.L., Brown M.S. “Familial hypercholesterolemia.” In: The Metabolic and Molecular Bases of Inherited Disease. 8th ed. McGraw-Hill; 2001.

⁹ Mozaffarian D. et al. “Trans fatty acids and cardiovascular disease.” N Engl J Med 2006;354(15):1601–1613.

¹⁰ Kris-Etherton P.M. et al. “Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease.” Circulation 2002;106(21):2747–2757.

¹¹ Kodama S. et al. “Cardiorespiratory fitness as a quantitative predictor of all-cause mortality and cardiovascular events.” JAMA 2009;301(19):2024–2035.

¹² Istvan E.S., Deisenhofer J. “Structural mechanism for statin inhibition of HMG-CoA reductase.” Science 2001;292(5519):1160–1164.

magnifiercrosschevron-down