Slovník pojmov
Funkčné potraviny
Úvod
Slovník pojmov
Funkčné potraviny

Funkčné potraviny

Funkčné potraviny sú potraviny alebo ich zložky, ktoré okrem základnej výživovej hodnoty poskytujú ďalšie zdravotné prínosy – napríklad zlepšenie imunitnej funkcie, reguláciu trávenia či podporu kardiovaskulárneho zdravia¹. Môžu to byť prirodzené potraviny (napr. jogurty s probiotikami) alebo obohatené produkty (mlieko s vitamínom D).

Prečo sú funkčné potraviny dôležité?

  • Prevencia ochorení: Pravidelná konzumácia probiotík znižuje riziko hnačky a zápalov čriev².
  • Podpora imunitného systému: Beta-glukány z ovsených vločiek stimulujú makrofágy a zlepšujú obranyschopnosť³.
  • Kardiovaskulárne zdravie: Steroly v obohatených margarínoch znižujú hladinu LDL cholesterolu⁴.

Hlavné kategórie funkčných potravín

  1. Probiotiká a prebiotiká – živé baktérie (Lactobacillus, Bifidobacterium) a vlákniny (inulín)⁵.
  2. Fortifikované potraviny – obohatené o vitamíny (D, B12), minerály (vápnik, železo) či rastlinné steroly⁶.
  3. Antioxidanty a polyfenoly – bobuľovité ovocie, zelený čaj, kakao⁷.
  4. Bioaktívne lipidy – omega-3 mastné kyseliny v obohatených vajíčkach či rastlinných olejoch⁸.

¹ Hasler C.M. “Functional Foods: Their Role in Health Promotion and Disease Prevention.” J Am Diet Assoc 1998;98(2 Suppl):S41–S45.

² Allen S.J. et al. “Probiotics for treating acute infectious diarrhoea.” Cochrane Database Syst Rev 2010;(11):CD003048.

³ Novak E.A., Mollen K.P. “Molecular regulation of intestinal inflammation: Focus on nuclear factor-κB and JNK.” Inflamm Bowel Dis 2015;21(1):124–136.

⁴ Jones P.J. “Plant sterols and stanols: mechanisms of cholesterol-lowering effects.” Best Pract Res Clin Endocrinol Metab 2003;17(4):471–490.

⁵ Roberfroid M. “Prebiotics: the concept revisited.” J Nutr 2007;137(3 Suppl 2):830S–837S.

⁶ Yeung D.K.W. et al. “Fortification of foods with micronutrients.” Nutr Res Rev 2011;24(1):60–75.

⁷ Scalbert A. et al. “Dietary polyphenols and the prevention of diseases.” Crit Rev Food Sci Nutr 2005;45(4):287–306.

⁸ Kris-Etherton P.M. et al. “Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease.” Circulation 2002;106(21):2747–2757.

magnifiercrosschevron-down