Slovník pojmov
Laktobacily

Laktobacily

Laktobacily sú rod Gram-pozitívnych, anaeróbnych baktérií patria­cich medzi najrozšírenejšie probiotiká v čreve. Bežne sa vyskytujú v tráviacom trakte zdravej osoby, najmä druhy Lactobacillus acidophilus, L. rhamnosus, L. casei a L. plantarum¹.

Prečo sú dôležité?

  • Udržiavanie rovnováhy mikrobioty: Laktobacily produkujú kyselinu mléčnu, ktorá znižuje pH v čreve a bráni premnoženiu nežiaducich patogénov, ako sú Clostridium difficile alebo Salmonella².
  • Podpora imunitného systému: Tým, že súčasne stimulujú produkciu protilátok IgA na črevnej sliznici, napomáhajú obrane proti infekciám a znižujú zápalové procesy³.
  • Zlepšenie trávenia laktózy: Niektoré kmene (L. acidophilus) produkujú laktázu, enzým štiepia­ci mliečny cukor, čo pomáha osobám s miernou laktózovou intoleranciou zlepšiť trávenie mliečnych výrobkov⁴.

Zdroj a forma podania

  • Fermentované potraviny: Jogurt, kefír, kyslá kapusta a kimči prirodzene obsahujú laktobacily, hoci ich počet môže kolísať v závislosti od fermentačného procesu⁵.
  • Doplnky stravy: Probiotické kapsuly a prášky uvádzajú presný počet živých kultúr (typicky ≥ 10⁹ CFU na dávku) a často kombinujú viaceré kmene laktobacilov⁶.

Ako ich podporiť v čreve?

  • Prebiotiká: Potraviny bohaté na inulín (cibuľa, cesnak, pór) či rezistentný škrob (chlad­ené varené zemiaky, strukoviny) podporujú rast laktobacilov⁷.
  • Pravidelné užívanie: Prebioticko-probiotická symbióza prináša najlepšie výsledky pri každodennom užívaní aspoň 4–6 týždňov⁸.

¹ Ouwehand A.C. et al. “Probiotic bacteria: prevention of disease and nutritional modulation.” Br J Nutr 2002;88(Suppl 1):S75–S90.

² Sanders M.E. “Probiotics: definition, sources, selection, and uses.” Clin Infect Dis 2008;46 (Suppl 2):S58–S61.

³ Lebeer S. et al. “Host interactions of probiotic bacterial surface molecules: comparison with commensals and pathogens.” Nat Rev Microbiol 2010;8(3):171–184.

⁴ Misselwitz B. et al. “Lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and treatment.” Nutrients 2019;11(10):2390.

⁵ Hill C. et al. “The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic.” Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2014;11(8):506–514.

⁶ Guandalini S. et al. “Probiotics for treatment of acute diarrhea in children: randomized double blind placebo controlled trial.” BMJ 2000;320(7238):1267–1270.

⁷ Slavin J. “Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits.” Nutrients 2013;5(4):1417–1435.

⁸ McFarland L.V. “Probiotics for the primary and secondary prevention of C. difficile infections: a meta-analysis and systematic review.” Antibiotics 2015;4(2):160–178.

magnifiercrosschevron-down