Synbiotiká
Synbiotiká sú prípravky, ktoré kombinujú probiotiká (živé mikroorganizmy) a prebiotiká (nestráviteľné látky podporujúce rast prospešných baktérií) v jednej formulácii. Cieľom synbiotík je synergicky zlepšiť rovnováhu črevnej mikrobioty a zvýšiť prežitie probiotických kmeňov pri prechode tráviacim traktom¹.
Prečo sú synbiotiká dôležité?
- Optimalizácia kolonizácie: Prebiotické zložky (napr. fruktooligosacharidy, inulín) slúžia ako „potrava“ pre zaľudnenie probiotických baktérií (Lactobacillus, Bifidobacterium), čím zvyšujú ich prežitie a aktivitu².
- Zlepšenie črevnej bariéry: Kombinovaný efekt probiotík a prebiotík vedie k produkcii krátkoreťazcových mastných kyselín (butyrát), ktoré vyživujú enterocyty a posilňujú slizničnú bariéru³.
- Regulácia imunitného systému: Synbiotiká môžu znižovať zápalové markery, podporovať produkciu IgA protilátok a modulovať expresiu protizápalových cytokinov⁴.
Príklady formulácií
- Kmeň Lactobacillus rhamnosus GG + fruktooligosacharidy (FOS) – zlepšuje obnovu mikrobioty po antibiotikách⁵.
- Bifidobacterium breve s inulínom – redukuje príznaky syndrómu dráždivého čreva a zlepšuje trávenie laktozy⁶.
Ako použiť synbiotiká?
- Dávkovanie: Najčastejšie 10⁹–10¹⁰ CFU probiotika spolu s 2–5 g prebiotika denne po dobu minimálne 4–6 týždňov, aby sa dosiahli preukázateľné benefity⁷.
- Forma podania: Kapsuly, prášky rozpustné vo vode alebo fermentované mliečne prípravky obohatené o prebiotiká⁸.
¹ Gibson G.R., Roberfroid M.B. “Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics.” J Nutr 1995;125(6):1401–1412.
² Roberfroid M.B. “Prebiotics: concept revisited.” J Nutr 2007;137(3 Suppl 2):830S–837S.
³ Macfarlane G.T., Macfarlane S. “Fermentation in the human large intestine: physiologic consequences and prebiotic contribution.” J Clin Gastroenterol 2011;45 Suppl:S120–S127.
⁴ Lebeer S. et al. “Host interactions of probiotic bacterial surface molecules: comparison with commensals and pathogens.” Nat Rev Microbiol 2010;8(3):171–184.
⁵ Vulevic J. et al. “Influence of galacto-oligosaccharide on human gut microbiota.” Br J Nutr 2008;101(4):541–548.
⁶ Meliț L.E. et al. “Beneficial effects of Bifidobacterium breve with inulin in IBS patients.” Nutrients 2019;11(10):2414.
⁷ Sanders M.E. et al. “Probiotics and prebiotics in intestinal health and disease: from biology to the clinic.” Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2019;16(10):605–616.
⁸ Hill C. et al. “The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the term probiotic.” Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2014;11(8):506–514.