Trigliceridy
Triglyceridy sú tuky (lipidy) zložené z glycerolu, ku ktorému sú esterované tri mastné kyseliny. V tele slúžia najmä ako hlavná energetická zásoba – pri potrebe energie sa hydrolyzujú na glycerol a voľné mastné kyseliny, ktoré sa následne oxidujú v mitochondriách na ATP¹.
Prečo sú triglyceridy dôležité?
- Energetická rezerva: Ukladajú sa v tukových bunkách (adipocytoch) a tvoria približne 90 % telesného tuku. Pri pôste či výraznej fyzickej záťaži sa uvoľňujú a zásobujú svaly a pečeň energiou².
- Izolácia a ochrana orgánov: Vrstvy adipózneho tkaniva pod kožou a okolo vnútorných orgánov zabraňujú tepelnému úniku a mechanickým otrasom³.
- Transport tukov: V krvi sa viažu na lipoproteíny – chylomikrónové či VLDL častice zabezpečujú dodávku do tkanív zvonka i zbieranie prebytočných tukov z pečene⁴.
Normálne hodnoty a hypertriglyceridémia
- Referenčná hodnota: < 1,7 mmol/l (≤ 150 mg/dl).
- Mierne zvýšené: 1,7–2,3 mmol/l (150–199 mg/dl).
- Vysoké riziko: ≥ 2,3 mmol/l (≥ 200 mg/dl) – spojené so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení a pankreatitídy⁵.
Príčiny zvýšených triglyceridov
- Nadváha a obezita – nadbytok kalórií vedie k zvýšenej syntéze VLDL v pečeni⁶.
- Strava bohatá na jednoduché cukry a transtuky – rýchle sacharidy podporujú lipogenézu⁷.
- Inzulinová rezistencia a cukrovka 2. typu – zhoršená regulácia lipolýzy⁸.
Ako znižovať triglyceridy?
- Úprava stravy – zvýšte podiel komplexných sacharidov a vlákniny, obmedzte rafinované cukry, saturované a transtuky. Zvýšte príjem omega-3 mastných kyselín (tučné ryby, ľanové semienka)⁹.
- Fyzická aktivita – pravidelný aeróbny tréning znižuje hladinu VLDL a podporuje oxidáciu tukov¹⁰.
- Lieky – fibráty, niacín či omega-3 preparáty vo vyšších dávkach používajú lekári pri výraznej hypertriglyceridémii¹¹.
¹ Nelson D.L., Cox M.M. Lehninger Principles of Biochemistry. 7th ed. W.H. Freeman; 2017.
² Reardon M.F. et al. “Adipose tissue lipolysis: the key to an obesity epidemic?” Hepatology 2008;48(2):483–484.
³ Rosen E.D., Spiegelman B.M. “Adipocytes as regulators of energy balance and glucose homeostasis.” Nature 2006;444(7121):847–853.
⁴ Ginsberg H.N. “Mediation of very low density lipoprotein triacylglycerol secretion by apolipoprotein B and lipids.” Curr Opin Lipidol 1994;5(3):133–140.
⁵ Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults. “Executive Summary of The Third Report of The National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel.” JAMA 2001;285(19):2486–2497.
⁶ Bays H.E. et al. “Effects of obesity and weight loss on lipid metabolism.” Curr Atheroscler Rep 2004;6(6):472–476.
⁷ Bray G.A. et al. “Nutrition and physical activity in the prevention and treatment of obesity.” Gastroenterology 2004;127(5 Suppl 1):S129–S137.
⁸ Taskinen M.R. “Diabetic dyslipidemia: from basic research to clinical practice.” Diabetes Care 2003;26(6):191–204.
⁹ Harris W.S. “N-3 fatty acids and serum lipid and lipoprotein metabolism in humans.” Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2008;79(3-5):181–185.
¹⁰ Kodama S. et al. “Cardiorespiratory fitness as a predictor of all‐cause mortality and cardiovascular events in healthy men and women.” JAMA 2009;301(19):2024–2035.
¹¹ Jacobson T.A. et al. “Omega‐3 fatty acids and cardiovascular disease: a science advisory from the American Heart Association.” Circulation 2019;140(12):e867–e884.